четвер, 1 жовтня 2009 р.

Історія «Обнови» в Україні

В Україні Товариства Студентів-Католиків мають давню історію. Перше таке товариство виникло у Львові в 1930 р. з ініціативи митрополита Андрея Шептицького. У 1930 р. Науковій роботі «Обнові» допомагало Богословське наукове товариство на чолі з о. Йосипом Сліпим, а також створений спеціально з ініціативи митрополита А. Шептицького Український Католицький Академічний Сеньйорат, що складався зі старшої інтелігенції.

Часто в зовнішній, як і у внутрішній діяльності брав участь сам Митрополит Андрей, насамперед як духовний опікун і великий меценат. У 1931 році «Обнова» стала членом світового, католицького академічного об’єднання «Pax Romana». В часи комуністичного режиму Товариство перестало діяти в Україні, натомість продовжило свою діяльність в Західній Європі та США.
В Україні «Обнова» відродилася у 1992 р. Львові зусиллями пані Роми Гайди, яка також ініціювала заснування товариств у Тернополі, Чернівцях, Івано-Франківську та Києві. У Львові сьогодні є також Сеньйорат, який складає академічну «Обнову». Небесним опікуном Товариства є Архистратиг Михаїл. У церковній традиції архистратиг виступає як захисник проти темних сил, як переможець лукавого. Він є патроном воїнів та усього лицарства, а також покровитель усіх тих, хто веде духовну боротьбу. Гаслом Федерації Товариств Українських Студентів-Католиків є: «Обновити все у Христі».
Місією обновлян є досягти такого ж рівня знання Христової науки, яким є рівень наших фахових знань, репрезентувати українську християнську молодь перед іншими студентськими та громадськими організаціями в Україні і за кордоном, виховувати студентську та учнівську молодь на засадах християнської духовності та моралі, відповідно до духовних національних традицій українського народу, суспільно-благодійна діяльність.

Немає коментарів:

Дописати коментар