пʼятницю, 2 жовтня 2009 р.

Історія київського товариства

Існування сучасної християнської інтелігенції – передумова успішного розвитку країни та зміцнення української Церкви. На Київщині вихованням католицької молоді сьогодні займається молодіжне товариство «Обнова-Київ», яке почало тут діяти більш ніж два роки тому. 
 
Обнова-Київ -  молодіжна християнська організація, котра об’єднує молодь Києва, що прагне особистісного зростання на духовних засадах християнства Київської традиції. Це товариство є унікальним з кількох причин. По-перше, воно дає можливість одночасно поглиблювати свої наукові та богословські знання. Молодь зустрічається в раз тиждень для обговорення цікавих і важливих тем. По-друге, Обнова-Київ заохочує ініціативність серед молодих людей, адже, теми зустрічей та доповіді по них обновляни формують і готують самостійно. По-третє, товариство об’єднує греко-католицьку молодь з різних парохій – а отже, сприяє ближчому знайомству молодих людей та ефективнішому поширенню інформації про найцікавіші події в церковному житті
У Києві товариство зявилося восени 2006 р. за ініціативи п. Роми Гайди, проте  в Україні Товариства Студентів-Католиків мають давню історію. Перше таке товариство виникло у Львові в 1930 р. з ініціативи митрополита Андрея Шептицького. у 1930 р.  Науковій роботі «Обнові» допомагало Богословське наукове товариство на чолі з о. Йосипом Сліпим, а також створений спеціально з ініціативи митрополита А. Шептицького Український Католицький Академічний Сеньйорат, що складався зі старшої інтелігенції. Часто в зовнішній, як і у внутрішній діяльності брав участь сам Митрополит Андрей, насамперед як духовний опікун і великий меценат. У 1931 році «Обнова» стала членом світового, католицького академічного об’єднання «Pax Romana». В часи комуністичного режиму Товариство перестало діяти в Україні, натомість продовжило свою діяльність в Західній Європі та США.
В Україні «Обнова» відродилася у 1992 р. Львові зусиллями пані Роми Гайди, яка також ініціювала заснування товариств у Тернополі, Чернівцях, Івано-Франківську та Києві. У Львові  сьогодні є також Сеньйорат, який складає академічну «Обнову». Небесним опікуном Товариства є Архистратиг Михаїл. У церковній традиції архистратиг виступає як захисник проти темних сил, як переможець лукавого. Він є патроном воїнів та усього лицарства, а також покровитель усіх тих, хто веде духовну боротьбу. Гаслом Федерації Товариств Українських Студентів-Католиків є: «Обновити все у Христі».
Місією обновлян є досягти такого ж рівня знання Христової науки, яким є рівень наших фахових знань, репрезентувати українську християнську молодь перед іншими студентськими та громадськими організаціями в Україні і за кордоном, виховувати студентську та учнівську молодь на засадах християнської духовності та моралі, відповідно до духовних національних традицій українського народу, суспільно-благодійна діяльність.
Успішно впроваджувати християнство у щоденне життя київським обновлянам допомагає активна участь у соціальних акціях. Зокрема, восени 2008 року київське товариство допомагало організувати «Суспільний тиждень - 2008» . Про масштаби даної акції можна робити висновки, зваживши нате, що Суспільний тиждень проводився вперше після 70-річної перерви, і проходив він саме у Києві. В рамках Соціального тижня УГКЦ Обнова-Київ презентувала себе як молодіжна спільнота, яка вміє організовувати своє дозвілля. На вечір «В гостях у Обнови» було запрошено молодь з різних церков та різних навчальних закладів. Окрасою вечора став виступ християнського гурту КАНА. Стрітенські вечорниці були іншим заходом, організованим спільнотою в рамках просвітницького напрямку діяльності.
Прекрасною нагодою для духовного росту є обновлянські реколекції. Зокрема, 21 березня цього року, обновляни мали унікальний досвід спільних Великопісних реколекцій, які проходили в Монастирі сестер-служебниць Непорочної Діви Марії. Тема реколекцій звучала наступним чином: «Покликання до святості», реколектантом був о. Тарас Тижник.
Окрім соціальної, наукової, духовно-пізнавальної діяльності, для обновлян, як для молодих і активних людей цікавими є і культурно-розважальні заходи. Приєднання до спільноти Обнова-Київ дає змогу молоді зростати духовно та інтелектуально, розширювати коло свого спілкування та отримувати таку необхідну для християн духовну поживу. Зустрічі спільноти проходять щовівторка у приміщенні Культурно-Мистецького Центру НаУКМА (вул.Іллінська,9, 2-ий поверх), о 18-30. 
Наталя Панюшкіна

Немає коментарів:

Дописати коментар