четвер, 1 жовтня 2009 р.

Репортаж із вечору памя'ті Андрея Шептицького

Перший день Суспільного тижня завершився Вечором пам'яті митрополита Андрея Шептицького, який підготували члени київського товариства "Обнова".

Вони зробили сучасну молодіжну інтепретацію життєвих поглядів митрополита Андрея. Презентація відбувалася у формі підготовки вистави про митрополита, в якій кожен із учасників мав своє бачення Шептицького. Перший учасник  рекомендував представити Шептицького насамперед, як мудрого пастиря, котрий в надзвичайно важких обставинах вмів прийняти правильне рішення. "Ключовими для митрополита Андрея завжди були мудрість та істина, яким він підпорядковував свої дії" - сказав обновлянин Клим Мирвода , який зіграв роль молодого інтелектуала захопленого мудрість владики Адрея.
Силу і стійкість митрополита відстоював інший герой, якого зіграв обновлянин Володимир Панат. "Я думаю, що ми маємо представити митрополита сильним, оскільки саме ця риса характеру визначила багато у його житті. Попри незгоду батька, він пішов у монастир, відмовився від слави і багатства, захищав цінність східного церковного обряду" - сказав він.
Обновлянка Іванка Брацюн зіграла роль людини, яка бачить митрполита найперше покірною і милосердною людиною. Вона згадала  благодійну діяльність Шептицького, його допомогу потребуючим. "Митрополит Андрей був дуже покірною і милосердною людиною. Усі ці справи він зробив, оскільки мав надзвичайно чуйне і добре серце"- зауважила героїня.
Обновляни представили митрополита також назвичайно активним. Дана Кушплер зіграла роль молодої людини, яка пропонує уявити Шептицього молодим і без бороди. "Маючи багато енергії і цікавих ідей  серед іншого він засновує товариство студентів-католиків "Обнова. Активність має стати для молоді ключовою рисою характеру Шептицького" - стверджує героїня.
Презентація завершилася розповіддю с. Романи, яка говорила про святість митрополита Андрея  і чуда, які стаються за його посередництвом. "У всіх своїх справах митрополит Андрей керувався насамперед Любов'ю" - каже вона.
Загалом обновляни намагалися наблизити Шептицького до сучасної молодої людини,  показати які саме риси зробили його великою людиною. Водночас метою презентації, було показати глибину особистості митрополита і неможливість для сучасних інтерпретаторів збагнути усю його велич і святість.
Після закінчення презентації присутні спільно помолилися за беатифікацію митрополита Андеря, після чого о. Андрій (Нагірняк) відслужив за Шептицьким панахиду.

Немає коментарів:

Дописати коментар